Средно училище "Стоян Заимов"
град Плевен

Не просто избор, а вярно решение!

ПЪРВО МЯСТО В МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС НА ЦЕНТЪР "АЛЕФ"

АЛЕФ” НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ЕДИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „КОЙТО СПАСИ ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, СПАСЯВА ЦЯЛА ВСЕЛЕНА”

Младежи от осем страни казаха „НЕ!” на войната и насилието. От сцената на Културен дом НХК в Бургас, където се проведе церемонията по награждаване на победителите в Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, те заявиха, че ще помнят миналото и няма да допуснат то да се повтори.Единадесетото издание на конкурса отбеляза рекорден брой участници. Триста младежи се върнаха назад в годините на най-страшния геноцид – Холокоста и в художествени и видео творби разказаха вълнуващи истории за спасители и спасени. Журито номинира 30 от авторите, които присъстваха на церемонията по награждаване. Награда за всички номинирани бе и участието им в тридневен Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, организиран от Център „Алеф” в Бургас между 31 май и 2 юни 2024 г. Сред номинираните бяха излъчени и победителите в надпреварата. Носителите на отличията бяха обявени на 1 юни в присъствието на множество официални гости, сред които представители на държавната и местната власт, както и на дипломати от посолства и културни институти на различни държави у нас.


За втора година в конкурса бяха раздадени отличия и в категорията за видео разказ до пет минути. От получените 16 видео разказа, десет бяха от чужбина и шест от България. 

На първо място е отличена Полина Динчева от СУ "Стоян Заимов" - град Плевен, с нейния видео разказ за трагичната история на концлагеристите в Кайлъка.  Наградата й връчи Йоланта Гаврилова, изпълнителен директор на УТА – България Сървисиз.

Втората награда в същата категория получи 14-годишния Стефан Даниел от град Александрия, Румъния. 

Третото място в категорията обяви Н. Пр. Миклош Борош, посланик на Унгария. То бе отредено за груповия видео проект на Никола Динов, Мартин Йорданов и Петър Петров, ученици от училище "Христо Ботев" в град Попово. 


Разказите "ПризовАнна" от Йоана Стоянова, ученичка от Английска гимназия - Бургас  и "Още един ден" на Михаил Раду от Букурещ, Румъния, спечелиха първите места, съответно в категориите за участници от България и чужбина.


Наградите за призовите места връчиха кметът на Община Бургас Димитър Николов и Карол Желински, директор на Полски институт - София. С партньорството на посолството на Полша тази година всички носители на призови места в конкурса получават и допълнителна награда - петдневна експедиция на тема "Места на памет в Полша". Призьорите ще посетят емблематични места в Краков, Варшава и други полски градове, свързани с историята на Холокоста и опазването на паметта. Освен парични премии, заелите първите места български участници получават и възможност за годишна стипендия.

"Ако има нещо сигурно на тази земя, то това е войната. Войни са водили първите хомосапиенси. Ще се водят и от последните такива на тази планета. А на въпроса къде е тогава надеждата, отговарям на младите хора, че щом при цялото насилие и омраза, геноцид, кървави конфликти и масови кланета, с които изобилства цялата човешка история, злото все още не е победило, значи доброто винаги ще има силите да се противопостави и надежда има." С тези думи писателят Георги Бърдаров обяви носителят на втората награда сред чуждестранните участници  - Орин Грейди от град Кирият Оно в Израел.

Втора награда сред българските участници получи Кристиян Джамалов от София за разказа си "Сенки от миналото". Тя беше връчена от Наама Леви, заместник-ръководител на посланическата мисия на Държавата Израел. Дебора Лавал, културно аташе в посолството на Федерална република Германия в България връчи третата награда в категорията български участници. Тя отиде при Десислава Маринова от училище "Петко Славейков" в Кърджали, която получи и възможност за стаж в Гьоте институт - София.  

Трето място в категорията чуждестранни участници зае Алиша Шостокова на 17 години от Братислава, Словакия за разказа си "Който спаси един живот".  Тя, също като останалите участници, получава парична премия и книги, а отличието ѝ връчи Златина Дукова от Комисията за защита от дискриминацията.

Отличие даде и публиката чрез онлайн вот. Близо 6000 читатели гласуваха, за да определят своя фаворит. Най-много гласове – 907  събра разказът "Всеки е нужен някому някъде" на Давид Ташков от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Наградата – парична премия е осигурена от Министерство на културата. Връчи я поетът и издател Румен Леонидов.

Генералният директор на Българска телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев връчи една от поощрителните награди, придружена с предложение за  стаж в агенцията. Получи я Ясен Янев от IX клас на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" - Бургас за разказа  "Залък надежда".

„За 11 години от създаването на конкурса, посланици на нашата идея за мир и толерантност  вече са над 3000 младежи от 12 страни, което  ни дава увереност, че направеното от нас има смисъл”, каза Алберта Алкалай,  основател на конкурса и председател на Център „Алеф”.

В продължение на 3 дни в рамките на  фестивала „Приятелството – смисъл и спасение”  номинираните автори участваха в поредица от творчески работилници, лекции и срещи с изтъкнати творци, сред които Георги Бърдаров, Румен Леонидов, проф. Иван Ничев, доц. Ангел Джонев,  американския писател Доминик Карильо, представителя на Музея „Полин" във Варшава Елжбиета Граб,  Фелисия Валдман, директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния и др.

Церемонията по награждаване на победителите, която традиционно е вградена в програмата на фестивала, се превърна във впечатляващ и емоционален спектакъл.  Под режисурата на Пламен Каров актьорите Дилян Николов и Илиян Канев „оживиха” на сцената герои и истории от миналото.