Средно училище "Стоян Заимов"
град Плевен

Не просто избор, а вярно решение!

ПОРЕДИЦА ИНИЦИАТИВИ ПО ПОВОД НАЦИОНАЛНИЯ МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

Национален Маратон на четенето

Инициативи, проведени с ученици от СУ “Стоян Заимов” - град Плевен


25 април

В СУ ,, Стоян Заимов " се проведе Маратон на четенето на английски и немски език -  част от ХIX Национален маратон на четенето през месец април. С осигурените книжки и  благодарение на любезното сътрудничеството на Чуждоезиков отдел при Регионална библиотека ,, Христо Смирненски"- град Плевен, направихме така, че всеки ученик да се докосне до книгите и да чете.Това се надяваме да допринесе за подобряване на четивната техника по чужд език, както и да мотивира нашите ученици за активно четене.С удоволствие в Маратона се включиха 7а,б,в класове с четене на книги на английски език в часовете. А с учениците от 9а, 10а, 10б и групата от 11а,б клас четохме истории на немски език.Изява, посветена на Маратона на четенето, беше също така и гостуването ни с ученици от 10б клас на 22.04.2024 г. в зала ,,Игротека" на Регионална библиотека ,, Христо Смирненски ", където те прочетоха и преведоха презентация, обогатявайки своите знания по странознание.Също така имаха възможност да преговарят изучена лексика чрез учебни игри,а накрая пазаруваха в импровизиран магазин, като обслужването клиенти - продавач беше изцяло на немски език.Любезните домакини ни бяха подготвили и списъци  с препоръчителна литература за прочит през лятото по нива на владеене на  езика, които ще достигнат до всички наши ученици чрез техните учители по чужд език.Благодаря на всички мои ученици за желанието и отзивчивостта, които проявиха по време на четенето!


24 април

Учениците  от петите класове на СУ" Стоян Заимов" участваха в отбелязване на годишнина от появата   на приказката  "Грозното патенце" на Ханс Кристиан Андерсен, която се проведе в РБ "Христо Смирненски " град Плевен на 24.04.2024 г.

Учениците бяха подготвили драматизация по приказката, включиха се и  във викторина  под надслов "Красива история за доброто сърце" и изгледаха презентация, свързана с живота и делото на автора на произведението. 


23 април

В рамките на “Националния маратон на четенето “ , в зала Игротека се проведе двуезично литературно занимание “В търсене на книжното съкровище/Book Treasure Adventure|” с ученици  от СУ “Ст. Заимов“ и преподавател Г. Парушева. Шестокласниците се състезаваха в литературната игра “Познай произведението и героите“, участваха във викторината “ Literary Reading Quiz on Favorite English Books“. Чрез забавни задачи на английски език учениците търсиха и откриха любимите си детски книги във фонда на отдел “Чужди езици“.

https://www.lib-pleven.com/5523-2/



Десетокласниците от СУ "Стоян Заимов" - Плевен, с преподавател г-жа Накова, се запознаха с презентацията "KaffeeundKuchen". Учениците приложиха знанията си по немски език исе забавляваха с интерактивни игри от фонда на Ресурсния център на Гьоте Институт.

https://www.lib-pleven.com/5532-2/


22 април

Отдел „Обслужване на читатели” при РБ „Христо Смирненски” организира куиз игра на тема „Фразеологизмите в бълтарската литература” с ученици от СУ „Стоян Заимов”. Играта провокира мисленето на участниците. Те прочетоха откъси от произведения на изявени български автори, откривайки скритите фразеологизми. Интерес предизвика у тях и изложбата от разнообразни български речници.

https://www.lib-pleven.com/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5/


19 април

В рамките на Маратона на четене,  отдел „Обслужване на читателите” при РБ”Хр.Смирненски” , организира среща-разговор  на ученици от СУ”Ст. Заимов”- Плевен  с плевенската поетеса - Валентина Атанасова. Авторката бе представена с кратка презентация и изложба от нейни книги, а учениците й зададоха интересни въпроси свързани с процеса на писане и начина на издаване на книги. За някои от деветокласниците, това бе първа среща с изявен творец и се превърна в сърдечно и емоционално преживяване за тях.